Podstawowe informacje o grillowaniu

Nasze grillowanie może zamienić sie we wspaniały wieczór, jeżeli zostanie przygotowane z odpowiednim wyczuciem oraz zaangażowaniem. Nastrojowe lampki i zapachowe świece, rozwieszone lampki, kolorowo nakryty stół – to pewność, że spotkanie na długi czas zapisze się w pamięci uczestników. Oto podstawowe informacje, które należy wiedzieć na temat grillowania:

1). Niezbędnik – jest to oczywiście sam grill. Jeżeli macie odpowiednią przestrzeń wokół domu, warto wtedy zdecydować się na grill na stałe (węglowy, elektryczny lub gazowy), jeśli natomiast wolimy mobilność i wypady w teren, wybierzmy model przenośny, dopasowany do możliwości transportowych. Pamiętajmy, aby zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość stojaka, bowiem niestabilne podpórki to ryzyko przewrócenia rozgrzanego grilla.
2). Czym palić – używajmy tylko i wyłącznie produktów przeznaczonych do palenia. Drewno daje wyjątkowy aromat, lecz by je rozpalić potrzeba sporo czasu. Natomiast węgiel drzewny rozpala się szybciej, a spala się niemal bez płomieni. Brykiet to także dobre paliwo na grilla. Warto zrezygnować z podpałki wytwarzanej na bazie ropy naftowej, która może zepsuć smak potraw.
3). Przygotujmy ruszt – czyszczenie grilla to podstawa bezpiecznego przyrządzania jedzenia. Należy drucianą szczotką zebrać zwęglone resztki z rusztu. Jeżeli brykiet jeszcze się żarzy, nie zalewajmy go wodą bowiem w ten sposób misa grilla może zardzewieć. Lepiej w tym celu użyć piasku. Po usunięciu węgla, przy użyciu specjalnego środka, wyczyśćmy dokładnie całość, następnie przemyjmy grille na węgiel wodą i dokładnie wytrzyjmy. Pamiętajmy, aby nigdy nie grillować na niewyczyszczonym ruszcie.